fbpx
 
Ashtanga Yoga Practice Manual
Ashtanga Yoga Practice Manual

Ashtanga Yoga Practice Manual

‘Ashtanga Yoga: the Practice Manual’ van David Swenson biedt Ashtanga studenten en docenten een goed overzicht van de mogelijkheden van Ashtanga Yoga binnen de primary series. Het is een boek met voldoende beeldmateriaal en een korte introductie die lezers begeleiden bij het doen van Ashtanga Yoga.

 

David Swenson

Een boek is natuurlijk niet hetzelfde als lesnemen, en zoals David Swenson zelf ook schrijft: ‘Niet iedereen heeft de luxe om lessen te kunnen betalen of volgen, dus een boek kan een goed alternatief zijn’. Daar voegen we graag aan toe dat zeker in een wereld waar we altijd online zijn, het ook nuttig kan zijn eens offline te zijn. Het boek ‘Ashtanga Yoga: the Practice Manual’ van David Swenson kan ons dan zeker goed op weg helpen.

Yoga soorten

David omschrijft in zijn inleiding dat alle Yoga soorten het zelfde doel hebben: ‘Naar het licht groeien, precies zoals alle verschillende bomen dat ook doen’. Dit is misschien erg kort door de bocht samengevat, maar waar het op neer komt is dat we allen mogelijk dezelfde Universele (Yoga) doelen hebben en we er allen andere strategieën voor kiezen. Zo is dat ook binnen de Yoga. Alle Yoga soorten zijn uniek en hebben toch allen verlichting als doel.

Verlichting

Ashtanga betekent als het ware de acht stappen van Yoga op weg naar verbinding en dus verlichting. Waar verbindt men zich mee? Vaak wordt gezegd dat het gaat over het verbinden met de goddelijke energie. Het gaat over ons weer één voelen met deze energie en dan zouden we verlicht zijn. Nu roept dit vaak weerstaand op. Daarom geeft men ook vaak de uitleg dat het gaat over het verbinden van ons lichaam, hart en geest. Op deze manier maken we weer contact met wat er in ons leeft, en vanuit dat bewustzijn kunnen we adequaat reageren.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is ontwikkeld door Krishnamacharya samen met K. Pattabhi Jois en is weer gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patanjali. De sutra’s beschrijven de acht aspecten van Yoga. Nu is Ashtanga Yoga één stap van de acht stappen, namelijk de stap van de fysieke practice: Asana. Het is een dynamische methode die zich richt het doen van een aantal Yoga houdingen in een vaste volgorde. Deze houdingen doet men op het ritme van de adem en door het uitvoeren van de Ujjayi ademhaling. Het doel hiervan is om het lichaam sterker te maken, te reinigen en om het lichaam, de geest en de sensaties goed te leren waarnemen.

Ashtanga Yoga kan de Yoga soort zijn die bij je past. Zeker als je houdt van structuur en overzicht is deze Yoga soort geschikt. Men zegt ook dat wanneer je behoefte hebt aan meer rust en structuur in je leven, je juist Ashtanga Yoga moet gaan doen. Op deze manier neem je de structuur van de practice mee je leven in. Kijk ook eens bij de blog Ashtanga Yoga om meer te weten te komen over deze vorm van Yoga of nog beter, ga het gewoon eens proberen. We wensen je veel Yoga (lees-)plezier!

Wil je het boek lezen?

Meer informatie: David Swenson.

Bestel het boek:  The Practice Manual.

Wil je meer Yoga boeken tips?

Bekijk ook de vorige boeken blog: Inzicht in Yin Yoga (YinSights)

Zoek Yoga in de Buurt

Probeer eens een Yoga les!

Ga naar: Yoga zoeken.

Vertel ons: ‘Welk boek over Yoga, Meditatie en/of Bewustwording inspireert jou?’.

Laat van je horen en reageer op deze blog.

Geen Reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.