fbpx
 
HoliBody
HoliBody Yoga

HoliBody

NB: Dit is een gesponsorde blog: Advertorial: Yoga Business Blog.

 

Welkom op een van onze Yoga Business Blogs. Yoga in de Buurt geeft hiermee Yoga docenten in Nederland de kans zich voor te stellen. We willen hiermee het Yoga vak toelichten; de goede kanten van het vak, maar ook de meer uitdagende. Hiermee lichten we Yoga studenten en ook andere (beginnende) docenten voor over het werk als Yoga docent.

 

Yoga Business Blog

In deze Yoga Business Blog geeft Angela Hoogendoorn van HoliBody inzicht in het Yoga vak. We stellen alle docenten die meedoen aan deze Yoga Business Blog reeks dezelfde vragen. Hun antwoorden geven je hopelijk meer duidelijkheid over wat het betekent om als Yoga docent te werken. Natuurlijk zal iedereen dit vak anders ervaren, wel willen we graag een eerlijk geluid laten horen uit het werkveld. Daarom vragen we de docenten dit zo eerlijk, helder en nuchter mogelijk te doen!

 

Angela Hoogendoorn

Even in het kort:

  • Angela Hoogendoorn van HoliBody.
  • Ik geef les sinds 2012.
  • Ik geef gemiddeld 10 a 12 uur les per week.
  • Ik geef voornamelijk Vinyasa- en Yin Yoga.

 

Yoga

Waarom doe jij zelf aan Yoga?

Ik ben begonnen met Yoga, omdat ik kampte met een evenwichtsstoornis. Ik deed en gaf al veel andere sportlessen zoals Pilates en dansen, en ik had behoefte aan meer. Ik wilde erachter komen wat mij uit balans had gebracht. Sinds mijn eerste Vinyasa Yogales was ik gelijk verkocht. De manier van bewegen, de ademhaling en het diep naar binnen keren voelde voor mij zo goed. Daarnaast vind ik de Yogafilosofie ook heel mooi. Het is ook fijn dat er veel soorten Yoga zijn. Ik pas de Yogastijl die ik voor mijzelf doe (Yin, Vinyasa, Ashtanga) aan op mijn behoefte in dat moment. Dat kan zijn meditatie door beweging, kracht, conditie, lenigheid of juist diepe ontspanning.

 

Yoga docent

Wat maakt het vak Yoga docent bijzonder voor jou?

In eerste instantie het contact met zoveel verschillende mensen. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om Yoga te doen en het is heel mooi om die te horen en mensen daar mee te kunnen helpen. Lesgeven in Yoga heeft mij ook zoveel geleerd over mensen, hoe iedereen uniek is – fysiek en mentaal- en wat je daarvan kunt leren. Het heeft mij geleerd minder snel te oordelen en iedereen in zijn of haar waarde te laten. Het is zo fijn om te zien dat ik mensen kan helpen dieper in contact te komen met zichzelf. Ik vind het ook gewoon heel leuk om lessen voor te bereiden, die te delen met de deelnemers en mensen te motiveren hun grenzen te verkennen en vooral om er nooit overheen te gaan!

 

Yoga ervaringen

Wat zijn je leukste Yoga ervaringen tijdens het lesgeven? 

Dat is zo verschillend. Ik maak zoveel leuke, mooie of juist emotionele momenten mee. Het is heel fijn om te zien hoe mijn les kan bijdragen aan iemands fysieke of mentale gezondheid. Sommige leden hadden nog nooit eerder Yoga gedaan. Als ik dan zie waar ze nu zijn na bijvoorbeeld een jaar, vind ik dat écht geweldig. Sowieso merk ik dat het opzetten van mijn eigen Yogastudio voor mij een hele goede stap was. Ik heb een nog diepere connectie met ‘mijn’ leden dan toen ik bij andere studio’s of sportscholen lesgaf. Dat is misschien wel het leukste; dat ik een plek heb mogen creëren waar mensen in een veilige en vertrouwde omgeving Yoga kunnen doen.

 

Betekenis van Yoga

Hoe breng jij de betekenis van Yoga over in jouw lessen?

De essentie voor mij is om contact maken met mijn deelnemers en ze leren weer contact te maken met zichzelf. Dat ze voelen wat een Yoga houding (asana) of ademhaling voor ze doet. Dat ze leren hoe hun lichaam in elkaar zit en dat ze dat ook onvoorwaardelijk moeten accepteren en respecteren. Veel mensen zijn tegenwoordig alleen maar bezig met hoe iets moet ogen (ook in de Yoga helaas), terwijl het zoveel belangrijker is om te voelen wat iets voor jou doet. Als mensen na een les tegen mij zeggen dat ze alles voelen stromen of eindelijk echt ervaren wat een Yogahouding voor ze heeft gedaan, dan is mijn missie geslaagd.

 

Yogales geven

Welke capaciteiten heb je nodig om les te kunnen geven? Of te wel wat zijn criteria volgens jou waaraan iemand moet voldoen voor hij/zij les zou mogen geven?

Ik denk dat je allereerst je moet kunnen verplaatsen in anderen en goed moet kunnen aanvoelen wat mensen nodig hebben. Een Yogales geven is geen optreden, het gaat erom wat een les voor je leden doet. Daarnaast is kennis van anatomie en fysiologie heel belangrijk. We zijn geen artsen, maar je bent wel bezig met mensenlichamen. Te vaak zie ik nog dat er totaal verkeerde adviezen of aanpassingen (adjustments) worden gegeven, waardoor blessures op de loer liggen. Een super goede en flexibele beoefenaar van Yoga maakt nog geen goede Yogadocent. Sterker nog, ik denk dat een docent die niet extreem lenig is of sterk, zich vaak beter in een leerling kan verplaatsen, dan als je zelf een elastieken mensje bent!

 

Uitdagingen als Yoga docent

Waar loop je tegen aan als Yoga docent? Of te wel welke uitdagingen kom jij als Yoga docent tegen in je vak? Denk aan studenten, collega’s, werkplekken, kosten en inkomsten.

Als Yogadocent loop ik wel eens tegen het feit aan dat dus zoveel mensen zich alleen maar blindstaren op de mooie Yogaplaatjes op social media en denken dat dát Yoga is. Dat als ze niet hun been in hun nek kunnen leggen ze het niet goed doen, of dat Yoga niets voor hen is. Als eigenaar van een studio zijn er nog veel meer uitdagingen. Ik vind het soms vooral lastig om bij mezelf te blijven en authentiek te zijn én blijven, als dingen misschien niet lopen zoals ik wil. Ik ben dan sneller geneigd om keuzes te maken die niet goed voor mij zijn, omdat ik bijvoorbeeld denk dat een betere omzet of meer leden gaan opleveren. Gelukkig lukt het me tot nu toe toch elke keer weer om verantwoorde en ethische keuzes te maken.

 

Profileren als Yoga docent

Hoe profileer jij jezelf als Yoga docent?

Ik wil vooral bekend staan als een docent die down to earth is en gemakkelijk te benaderen. Waarbij iedereen welkom is. Ik houd er absoluut niet van om op een voetstuk gezet te worden. Ik wil mensen vanuit gezondheid en liefde voor hun lichaam Yoga laten ervaren, en dat ze vooral ook zelf op onderzoek uitgaan. Ik zal mensen dan ook niet snel manueel adjusten, alleen als het echt nodig is of meer kan bijdragen, bijvoorbeeld bij meer gevorderde studenten. Liever heb ik dat ze het zelf ervaren. Daarnaast wil ik het in de les niet alleen maar serieus houden. Ook in Yoga is er plaats voor humor en mag er gelachen worden!

 

Zelfstandig ondernemerschap

Wat betekent het zelfstandig ondernemerschap voor jou? Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen?

Voor mij is het de beste stap ooit. Bij andere studio’s ervoer ik nog wel eens dat ik dingen moest doen, waar ik niet achter stond. Dat heb ik als zelfstandig ondernemer niet. Ik heb alles zelf in de hand, en kan alles zelf beslissen. Ik vind dat erg fijn, omdat ik me ook niet zo heel erg in een hokje laat stoppen of leiden door ‘maar zo doet iedereen het’ gedachtes. De gedachte: ‘Think outside of the box’ past wel bij me. Dat kan natuurlijk ook een valkuil zijn wanneer ik niet op mijn eigen inzichten en ideeën vertrouw. Gelukkig heb ik een lieve man, familie en fijne docenten om me heen die goed meedenken en helpen waar nodig. Ik denk dat dat belangrijk is, dat ik niet alles alleen hoef te doen.

 

Aanbod van Yoga

Wat vind jij van het aanbod van Yoga in Nederland?

Ik vin het goed en fijn dat het steeds meer overal is. Ik vind het ook prima dat het bijvoorbeeld ook veel op sportscholen wordt gegeven. Ik ben dan ook niet zo’n dogmatische Yogadocent die vind dat alles moet zijn zoals 2000 jaar geleden, tijden veranderen. Maar zoals eerder aangegeven vind ik een gedegen opleiding met veel aandacht voor het lichaam wel heel belangrijk. En ik denk dat dat soms nog wel eens te wensen over laat. Dat mensen die zelf Yoga leuk vinden en het goed kunnen, denken dat ze dan ook wel docent kunnen zijn. Niet iedereen is geschikt om ook voor een klas te staan.

 

Toekomst Yoga vak

Waar denk je dat het met de Yoga in Nederland naar toe gaat? Wat verwacht je dat er in de toekomst gaat gebeuren met het Yoga vak?

Ik denk dat Yoga een blijvertje is en dat steeds meer mensen het gaan ervaren. Dat is natuurlijk heel goed. Maar zoals bij de vorige vraag al aangegeven, ik hoop dat de groeiende vraag niet ten koste gaat van kwaliteit van de lessen. Ook alle aandacht voor fitgirls en fitbody’s op social media vind ik zorgelijk. Het gaat namelijk alleen maar om uiterlijk en niet om gezondheid of innerlijk. Mijn  idee? Natuurlijk kun je van Yoga een sterk, slank en lenig lichaam krijgen en het is ook prima als je dat wilt, maar staar je niet blind op anderen. Kijk wat het voor jou doet en wat voor jou werkt.

 

Yoga opleidingen

Welke opleiding en/of bijscholingen deed jij als Yoga docent? En hoe ervoer jij deze trainingen?

Ik heb voordat ik met Yoga begon al veel verschillende dans-, sport- en Pilatesopleidingen gedaan, dus ik had al veel ervaring met bijvoorbeeld lesgeven en anatomie. Mijn eerste Yogaopleiding was de Vinyasa Teacher Training bij Yogateacher in Amsterdam van YogaGarden. Daarna heb ik nog vele opleidingen en aanvullende modules gevolgd, zoals Yin, Yin en Anatomie, Ashtanga en Prana Flow. Ik heb nog veel opleidingen en cursussen op mijn verlanglijstje staan, want als Yogadocent ben ik nooit uitgeleerd. En als eigenaar van een Yogastudio is het wel lastig om daar de tijd voor te vinden, dus het zijn tegenwoordig toch vooral wat kortere modules en workshops.

 

Yoga scholing

Er is veel aanbod op het gebied van Yoga scholing. Wat raad je anderen aan? Hoe kan men het beste kiezen uit het veelzijdige aanbod van Yogaopleidingen en bijscholing voor Yoga docenten?

Ik zou vooral gaan voor een opleiding die bij jou past; wat straalt de opleiding uit, voldoet het aan je verwachtingen, wat wil je erna gaan doen? Natuurlijk is het fijn als de opleiding gecertificeerd is, maar ik heb het idee dat dat tegenwoordig vrij gemakkelijk te behalen is en ook zeker niet alles zegt. En, ik kan het niet genoeg benadrukken, dat er voldoende aandacht is voor anatomie en fysiologie. Zonder die kennis kun je in mijn ogen nooit een goede docent zijn. Check ook bij je eigen teachers welke opleidingen zij hebben gedaan of kunnen aanraden. Als je hun stijl fijn vindt, sluit hun opleiding waarschijnlijk ook goed bij jou aan.

 

Gouden tip

Wat is jouw gouden tip aan beginnende Yoga docenten?

Oefenen, oefenen, oefenen. Hoe belangrijk de theorie is, je leert pas echt goed wat het is om een Yogadocent te zijn als je voor een groep staat. En wees enerzijds nederig; sta open voor feedback van je studenten of andere docenten, maar heb ook vertrouwen in jezelf. Als je lesgeeft vanuit authenticiteit, verantwoordelijkheid en vertrouwen dan komt het vaak wel goed. Je hebt er niets aan om een kopie van een ander te worden. Vind jouw eigen stijl.

 

Yoga community in Nederland

Wat wil je tot slot nog delen met de Yoga community in Nederland?

Yoga is voor iedereen; wat ook je leeftijd, geslacht, omvang, religie of huidskleur is, er is een vorm van Yoga voor jou. Laten we als docenten, en ook als beoefenaars dit zo houden en uitdragen naar iedereen. Alleen dan blijft Yoga de mooie en unieke manier van bewegen, denken, voelen en leven zoals het bedoeld is.

 

Bedankt Angela voor je bijdrage!

 

Wil je hierop reageren?

Stuur de docent een e-mail of reageer op de blog, zodat anderen kunnen leren van jouw feedback/ reactie.

Contact opnemen met Angela kan hier: Holibody.nl en Yoga in de Buurt kun je e-mailen op info@77.72.145.130.

 

Wil je ook jouw Yoga Business verhaal delen?

Lees meer over deelnamen en de voorwaarden:  Yoga Business blog.

 

Heb je nog vragen?

E-mail ons op info@77.72.145.130.

 

* Monique van Schoorl gaf Yoga in de Buurt feedback over de te stellen vragen. Samen stelden we deze Yoga Business Blog op. Dank je wel Monique voor je bijdrage.*

 

* Deze huidige blog is geschreven door Angela Hoogendoorn in samenwerking met Yoga in de Buurt. De desbetreffende docent levert de blog bij ons aan en wij van Yoga in de Buurt bewerken de Yoga Business Blogs zo min mogelijk en plaatsen deze voor hem/haar, zodat zij/hij haar visie kan delen. Yoga in de Buurt is niet aansprakelijk voor de inhoud van de tekst en u kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze tekst. *

Geen Reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.