fbpx
 
Iyengar Yoga
Iyengar Yoga

Iyengar Yoga

Er zijn vele Yoga soorten en Iyengar Yoga kent ook wereldwijd vele volgelingen. Iyengar Yoga wordt ook wel omschreven als B.K.S. Iyengar Yoga. Deze vorm is van Yoga is vernoemd naar de oprichter B.K.S. Iyengar (1918-2014) en hij wordt nog altijd gezien als een van de invloedrijkste Yoga leraren ter wereld.

 

B.K.S. Iyengar

B.K.S. (Bellur Krishnamachar Sundararaja) Iyengar was een Indiase Yogaleraar die op zijn 16e is opgeleid door Sri Tirumalai Krishnamacharya. Yoga hielp hem om malaria, tbc en tyfus te overwinnen. Nadat hij een relatief korte tijd getraind had bij Krishnamacharya, werd hij rond zijn 18e naar Pune (India) gestuurd om les te geven. Uiteindelijk ontwikkelde hij Iyengar Yoga, voluit B.K.S. Iyengar Yoga en dat deed hij in samenwerking met een arts. Bekende boeken van B.K.S. Iyengar zijn: ‘Light on Yoga’, ‘Light on Pranayama’ en ‘Light on the Yoga Sutras of Patanjali’.

Iyengar Yoga

Een Iyengar Yoga les kenmerkt zich door de aandacht die uitgaat naar het in lijn brengen van het lichaam met de geest. Men noemt dit ook wel ‘proprioceptie’ of ‘positiezin en het wordt ook wel ‘kinesthesie’ genoemd. Het is het vermogen om de positie van ons eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Er is dus veel aandacht voor de uitlijning van het lichaam tijdens het doen van de Yogahoudingen.

Leren waarnemen

Het vergroten van ons bewustzijn is een doel waar men zich in alle Yoga lessen op richt. Men werkt aan het leren waarnemen van de effecten van de Yogahoudingen in het lichaam, hart en hoofd. Het gaat er dus over dat we leren waarnemen wat de doorwerking is van de houdingen op ons lijf, en ook wat we voelen en wat er aan gedachten omhoog komt. Vanuit dit bewustzijn, kunnen we adequaat reageren.

Fysieke practice

De nadruk in een Iyengar Yoga les ligt bij het ontwikkelen van kracht, weerstand, flexibiliteit en balans. Dit doe je door de fysieke practice in combinatie met concentratie en meditatie. De fysieke practice is het doen van Yoga houdingen (asana’s) om het lichaam te versterken. En dit alles is gericht op het verenigen van het lichaam, de geest en de ziel voor een betere gezondheid en een groter welzijn.

Hulpmiddelen

Bij Iyengar Yoga worden vaak ook hulpmiddelen (props) ingezet. Denk aan dekens, banden, blokken, stoelen en kussentjes. Deze hulpmiddelen geven ons de mogelijkheid om op een eenvoudige manier de Yoga houdingen volledig te ervaren.

Achtvoudige pad

Iyengar Yoga is ook sterk verankerd in het achtvoudige pad van Yoga zoals dat het is omschreven door Patanjali in de Yoga sutra’s. Iyengar Yoga gaat dus verder dan alleen de fysieke practice. Ook deze Yoga soort richt zich op het grotere plaatje. Net zoals de andere Yoga soorten die ook hun basis hebben in het achtvoudige pad.

Het gaat dus over het verenigen van het lichaam, de geest en de ziel voor een betere gezondheid en een groter welzijn. Wil je leren hoe een juiste uitlijning van het lichaam zorgt voor meer balans in je leven? Ga dan zeker Iyengar Yoga proberen. We wensen je veel plezier!

Nieuwsgierig naar de betekenis van het woord ‘Yoga?

Wat het woord ‘Yoga’ betekent, legden we uit in de blog over Hatha Yoga.

Wil je nog meer weten over Yoga soorten?

Lees dan de blogs: Yoga soorten en Yoga vormen. De vorige keer beschreven we Yin Yoga.

Zoek Yoga in de Buurt

Probeer eens een Yoga les!

Ga naar: Yoga zoeken.

Vertel ons: ‘Wat is jouw favoriete Yoga soort en waarom?’.

Laat van je horen en reageer op deze blog.

Geen Reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.