fbpx
 
MettaYoga
Metta Yoga.

MettaYoga

NB: Dit is een gesponsorde blog: Advertorial: Yoga Business Blog.

 

* Monique Schoorl gaf Yoga in de Buurt feedback over de te stellen vragen. Samen stelden we deze Yoga Business Blog op. Dank je wel Monique voor je bijdrage.*

 

Welkom op een van onze Yoga Business Blogs. Yoga in de Buurt geeft hiermee Yoga docenten in Nederland de kans zich voor te stellen. We willen hiermee het Yoga vak toelichten; de goede kanten van het vak, maar ook de meer uitdagende. Hiermee lichten we Yoga studenten en ook andere (beginnende) docenten voor over het werk als Yoga docent.

 

MettaYoga

In deze Yoga Business Blog geeft Monique Schoorl van MettaYoga inzicht in het Yoga vak. We stellen alle docenten die meedoen aan deze Yoga Business Blog reeks dezelfde vragen. Hun antwoorden geven je hopelijk meer duidelijkheid over wat het betekent om als Yoga docent te werken. Natuurlijk zal iedereen dit vak anders ervaren, wel willen we graag een eerlijk geluid laten horen uit het werkveld. Daarom vragen we de docenten dit zo eerlijk, helder en nuchter mogelijk te doen!

 

Monique Schoorl

Even in het kort:

  • Monique Schoorl van MettaYoga.
  • Ik geef les sinds 2011.
  • Ik geef gemiddeld 6 uren les per week.
  • Ik geef dynamische Hatha Yoga en  Yin Yoga.

 

Yoga

Waarom doe jij zelf aan Yoga?

Het begon allemaal, omdat ik de Yoga asana’s (Yoga houdingen) gewoon heel fijn vond om te doen. Daarna ontdekte ik dat de Yoga leefwijze me leert de dingen in mijn leven een plek te geven en mijn eigen plek in het universum te begrijpen. Yoga zorg ervoor dat ik een gezond mens ben die ook nog eens een beetje leuk is voor haar omgeving. Yoga maakt me fysiek en mentaal sterker, leert me te luisteren naar mijn lijf en te vertrouwen om mijn innerlijke wijsheid. Niet altijd hoor, want ik blijf ook maar gewoon mens en ik leer nog elke dag. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

 

Yoga docent

Wat maakt het werken als Yoga docent bijzonder voor jou?

Het lesgeven haalt mij helemaal naar het hier en nu, omdat ik er helemaal wil zijn voor die mensen die op dat moment bij mij op de mat staan. En elke keer heb ik de mogelijkheid iets goeds voor ze te doen. Of ze nou komen voor de fysieke aanpak, de ontspanning of gewoon om even een uurtje weg te zijn van het dagelijkse leven. Ik draag in die 5 kwartier bij aan hun mentale en fysieke gezondheid. En als men dan tevreden weer naar huis gaat, dan voelt dat elke keer weer als een cadeautje.

 

Yoga ervaringen

Wat zijn je leukste Yoga ervaringen tijdens het lesgeven? 

Ik geniet elke les weer van reacties en de gezichtsuitdrukkingen van mensen. Het tongetje tussen de lippen bij inspanning, de verbaasde blik bij asana’s die niet te doen lijken, de zoekende en ontdekkende ogen als je ze vraagt om alleen hun linker bilspier aan te spannen. Of als iemand iets nieuws van zichzelf ontdekt of ineens iets kan wat voorheen onmogelijk leek. Als mensen me vertrouwen om ze in een boog te helpen of voor het eerst in een schouderstand op twee stoelen…. Dat gezicht en de uitstraling die ze daarna hebben! Heerlijk. Oh ja, en lesgeven tijdens een retraite in Portugal… ook fantastisch!

 

Betekenis van Yoga

Hoe breng jij de betekenis van Yoga over in jouw lessen?

Yoga kan voor iedereen weer net wat anders betekenen denk ik. En ik verwacht niet dat in mijn lessen er veel mensen bezig zijn met de diepgaande teksten uit de Yogasutra’s van Patanjali. Dus hou ik het vooral bij liefdevolle aandacht, dat probeer ik uit te stralen en mee te geven aan de deelnemers. Ik probeer woorden te gebruiken die mensen laat groeien, ontdekken en accepteren én dan hoop ik dat ze daarna met een lichter gevoel naar huis gaan.

 

Yogales geven

Welke capaciteiten heb je nodig om Yoga les te kunnen geven?
Of te wel wat zijn criteria volgens jou waaraan iemand moet voldoen voor hij/zij les zou mogen geven?

Ik geloof dat iedere docent iets te geven heeft en dit leerlingen aantrekt die juist datgene nodig hebben wat die docent te geven heeft. De een zal meer op de meditatie gericht zijn, anderen op asana’s of kennis van de filosofie. Als je aan het werk wilt met het lijf van anderen, dan vind ik dat je op zijn minst basiskennis moet hebben van het menselijk lichaam; ons bewegingsapparaat.

 

Uitdagingen als Yoga docent

Waar loop je tegen aan als Yoga docent? Of te wel welke uitdagingen kom jij als Yoga docent tegen in je vak? Denk aan studenten, collega’s, werkplekken, kosten en inkomsten. 

Zodra je meer dan 1 les gaat geven ben je ondernemer… en komt er meer bij kijken dan die heerlijke yogales. Btw aangifte, een kas bijhouden, een website bouwen en alles kost tijd en soms geld. En wil je een eigen studio runnen dan is dat een hele verantwoordelijkheid. Het heeft mij geholpen om rustig aan te beginnen en wat hulp te vragen bij het opzetten van een basis boekhouding en de website. En bij elke volgende stap me af te vragen, wil ik dit echt, voelt het lesgeven nog steeds als cadeautje… ? zo ja, dan ga ik verder, zo nee, dan moet ik andere keuzes maken.

 

Ik heb gelukkig maar een keer een vervelende ervaring gehad met een deelnemer die ik liever niet meer in mijn lessen wilde hebben. Dat vond ik moeilijk om toe te geven en te zeggen, maar ik kon niet anders. Een andere uitdaging vind ik om me niet te veel te laten beïnvloeden door de “online-wereld-van-de-yoga”. De prachtige plaatjes op Instagram en Facebook vind ik soms intimiderend en overweldigend. Gelukkig is het ook een super mooi medium om informatie te delen met elkaar en daar maak ik dankbaar gebruik van.

 

Profileren als Yoga docent

Hoe profileer jij jezelf als Yoga docent?

Toen ik net begon heb ik een website opgezet, geflyerd en gezorgd dat mijn naam op zoveel mogelijk websites werd genoemd. Nu, na 6 jaar, merk ik dat de beste reclame die van mond-op-mond is en doe ik niet meer aan flyers. De beste manier van mezelf profileren? Een goede les neerzetten met aandacht voor de individuen die op de mat staan. Af en toe een beetje extra informatie geven tijdens de lessen, maar vooral down-to-earth blijven en een lekkere open sfeer creëren waarin iedereen zichzelf mag zijn. Ik hoor wel van deelnemers terug dat een eenvoudige en overzichtelijke website een pré is en een deel volgt mijn Facebook pagina waar ik informatie deel over mijn lessen of Yoga in algemeen.

 

Zelfstandig ondernemerschap

Wat betekent het zelfstandig ondernemerschap als Yoga docent voor jou?
Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen?

Ik heb naast de Yoga nog een kantoorbaan, waardoor ik niet afhankelijk ben van het inkomen van de Yoga. Dat haalt voor mij een grote druk af van het lesgeven. Ik heb ooit overwogen aan een grotere studio te beginnen, maar de verantwoordelijkheden (financieel, persoon, huur, etc.) die daar bij komen kijken houden me tegen.

 

Ik huur nu bij twee verschillende locaties een ruimte en ik betaal een vast bedrag voor de ruimte. Dan hou ik er meer aan over dan dat ik voor een studio ga werken tegen een uurloon. De andere docenten zoeken elkaar niet veel op, maar het geeft wel de mogelijkheid tot feedback, of van het delen van bepaalde of het samen organiseren van evenementen. Het is heel vrijblijvend dus en dat bevalt prima.

 

Aanbod van Yoga

Wat vind jij van het aanbod van Yoga in Nederland?

Het Yoga aanbod is enorm in Nederland en het wordt hoe langer hoe gekker. Yoga met geitjes, Yoga met bier… Toch vind ik het eigenlijk allemaal prima en moet ik er wel om lachen. Ik zoek zelf liever naar een meer gedegen Yoga aanpak, maar als het mensen naar het pad van Yoga breng, mooi toch? Al haalt iemand er alleen maar uit dat je lief moet zijn voor je lijf en voor anderen.

 

 

Toekomst Yoga vak

Waar denk je dat het met de Yoga in Nederland naar toe gaat?
Wat verwacht je dat er in de toekomst gaat gebeuren met het Yoga vak?

Ik denk dat we Yoga niet meer weg kunnen denken. Daar waar je nu nog zag dat mensen pas geïnteresseerd zijn in Yoga op een wat latere leeftijd begint dat steeds jonger. Dat vraagt om goede begeleiding! Als je tenminste echte Yoga wilt doen en geen “yoga met geitjes” of “bieryoga”. Nu zie je veel mensen die denken “Ah leuk, ik ga lesgeven!”, doen een jaartje zelf aan Yoga, dan een maandje teacher training in India en hop. Yoga docent worden vraagt tijd, tijd om jezelf te ontwikkelen. Ik denk dat naast alle fun (die mag best blijven) er ook veel goede opleidingen gaan komen in Nederland, de tijd is er klaar voor.

 

Yoga opleidingen

Welke Yoga opleiding en/of bijscholingen deed jij als Yoga docent? En hoe ervoer jij deze trainingen?

Ik volgde:

 

  • Driejarige opleiding bij Ron van der Post uit Nijmegen.
  • Bijscholing, Yoga Aplomb van Maartje van t’ Hoofd.
  • Bijscholing, Yin Yoga van Jose de Groot.

 

De opleiding van Ron is een mooie basis, hij is zelf een goed voorbeeld voor de traditionele Yoga en als je betrouwbare input wilt over de filosofiekennis, dan zit je bij hem zeker goed. Hij heeft een wat hardere aanpak in de beoefening van de asana’s, waardoor ik zelf heel erg heb moeten leren mijn grenzen in de gaten te houden. Ik wilde verdieping in anatomische kennis, vandaar bijscholing van Jose de Groot als aanvulling. Zij is daar heel sterk in en geeft haar diploma’s ook niet zomaar en zij heeft me meer geleerd over het luisteren naar mijn lijf.

 

“Check iemands achtergrond,
een maandje training in India is niet genoeg!”, Monique

 

Yoga scholing

Er is veel aanbod op het gebied van Yoga scholing. Wat raad je anderen aan?
Hoe kan men het beste kiezen uit het veelzijdige aanbod van Yogaopleidingen en bijscholing voor Yoga docenten?

Ik raad anderen het volgende aan:

 

  • Check iemands achtergrond, want en maandje training in India is niet genoeg!
  • Praat met mensen die de opleiding hebben gedaan en kies voor een brede basis opleiding.

 

Als je eenmaal begint aan een teacher training dan blijf je jezelf toch wel ontwikkelen en kun je verdieping zoeken in bijscholing. Vraag jezelf af wat je het belangrijkst vindt: kennis van filosofie, de asana’s en/of meditatie. Welke aanpak past bij jou? Waarom ga je de opleiding doen, voor jezelf of om docent te worden? Docent worden vraagt om andere input: contact met de groep, lesopbouw, anatomische kennis, ondernemerschap.

 

Gouden tip

Wat is jouw gouden tip aan beginnende Yoga docenten?

Neem de tijd en wees mild voor jezelf. Als je net begint met lesgeven heb je veel kennis in je hoofd. Juist door het lesgeven leer je nog meer. Kijk goed naar de mensen en stel vragen, check jouw gedachtes en aannames.

 

Yoga community in Nederland

Wat wil je tot slot nog delen met de Yoga community in Nederland?

Al ga je langs alle grote yogi’s die er in leven zijn op dit moment, geloof niet zomaar wat ze zeggen. Blijf zelf nadenken, uitproberen en vragen stellen. Ontdek jouw eigen waarheid. Namasté.

 

Bedankt Monique voor je bijdrage!

 

Wil je hierop reageren?

Stuur de docent een e-mail of reageer op de blog, zodat anderen kunnen leren van jouw feedback/ reactie.

Contact opnemen met Monique kan hier: Mettayoga.nl en Yoga in de Buurt kun je e-mailen op info@77.72.145.130.

 

Wil je ook jouw Yoga Business verhaal delen?

Lees meer over deelnamen en de voorwaarden:  Yoga Business blog.

 

Heb je nog vragen?

E-mail ons op info@77.72.145.130

 

* Deze huidige blog is geschreven door Monique Shoorl in samenwerking met Yoga in de Buurt. De desbetreffende docent levert de blog bij ons aan en wij van Yoga in de Buurt bewerken de Yoga Business Blogs zo min mogelijk en plaatsen deze voor hem/haar, zodat zij/hij haar visie kan delen. Yoga in de Buurt is niet aansprakelijk voor de inhoud van de tekst en u kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze tekst. *

Geen Reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.