Yin Yoga
Yin Yoga

Yin Yoga

Er zijn vele Yoga soorten en ook Yin Yoga krijgt steeds meer bekendheid. Internationale docenten zoals Paul Grilley en Sarah Powers dragen zeker bij aan dit succes. En in eigen land zijn José de Groot en Anat Geiger vooral actief met het opleiden van docenten binnen deze Yoga soort. Yin Yoga in het kort betekent dat je werkt aan het vergroten van de flexibiliteit van je lichaam. Dat doe je door een aantal minuten in een Yoga houding te blijven en de houdingen gebeuren zittend of liggend en soms ook staand.

 

Yin Yang

Yin Yoga roept vraag direct de vraag op of deze Yoga soort het tegen-overgestelde is van Yang Yoga. Yin en Yang gaan altijd samen. Ongeacht welke Yoga stijl je doet. Je komt deze twee aspecten altijd tegen. Het is zoals het symbool van Yin en Yang: het een kan niet zonder het andere.

Ook is het zo dat je soms rust nodig hebt en je activiteiten uitzoekt die je kalmeren. Een andere keer heb je een schop onder de kont nodig en heb je juist activiteiten nodig die je aanzetten tot het uitvoeren van acties. Zo kies je ook een Yoga les uit. Soms ben je erg moe en druk, en heb je juist Yin Yoga nodig. Een andere keer heb je teveel energie of ben je mogelijk niet in beweging te krijgen. Dan kun je beter een dynamische Yoga les doen, zoals Ashtanga of Vinyasa Yoga.

Yin Yoga les

Hoe uit de Yin en Yang energie zich in een Yin Yoga les? Je komt rustig in een houding en je houdt de houding 3 tot 8 minuten vast. Daarna kom je weer langzaam uit de houding en dan voel je na wat het effect is van die houding. Je doet dit door je tijdens het doen van de houdingen zo veel mogelijk te ontspannen. Je spant de spieren dus niet bewust aan.

Wél heb je soms doorzettingsvermogen nodig om langer in een houding te blijven. Je zou kunnen zeggen dat dit juist weer meer vraagt om de actieve mannelijke Yang energie. Het in de houding blijven en je er aan overgeven, vraagt om een bepaalde passiviteit. Dit is dan weer meer de kalmerende vrouwelijke Yin energie. En we hebben allen deze mannelijke en vrouwelijke energie in ons.

Flexibiliteit

Yin Yoga geeft meer flexibiliteit in je fysieke lichaam. En je zou kunnen zeggen dat hoe flexibeler jij je voelt in je lijf, je ook een meer flexibele houding creëert ten opzichte van het leven. Zoals met veel Yoga vormen is het zo dat Yoga ook doorwerkt op je gevoelsleven en gedachten. Zoals David Swenson ook zegt in zijn boek The Practice Manual: ‘de Yoga houding is niet het doel, het is een middel om je meer met jezelf te kunnen verbinden’.

Yin Tissue

Flexibiliteit in lichaam en geest dus. Nu is het wel zo dat je beide Yoga vormen nodig hebt: Yin Yoga en Yang Yoga. Yin Yoga richt zich namelijk op ‘Yin Tissue’ en dat zijn bijvoorbeeld je botten, pezen, banden en gewrichtskapsels. Je rekt bijvoorbeeld je spieren en deze trekken dan aan je pezen en banden en die trekken dan weer aan je botten. Op deze manier geef je signalen af aan je lichaam en dit zet je lichaam aan tot het versterken en helen van deze gebieden. Zo wordt je flexibeler en dus fysiek sterker. Yang Yoga nodig heb je nodig om de spieren te versterken, omdat je dan juist werkt met het aanspannen en ontspannen van de spieren in een bepaald ritme.

Ons lichaam heeft dus verschillende vormen van bewegen nodig om het gezond te houden, maar ook als mens hebben we verschillende activiteiten nodig om in balans te blijven. Soms kunnen we beter voor Yin Yoga of een Yin activiteit kiezen en de andere keer kunnen we beter gaan voor een dynamische vorm van Yoga of een Yang activiteit. Voorop staat dat we leren waarnemen en daarvoor is Yin Yoga door het lage tempo uitermate geschikt. We kunnen Yin Yoga zien als een lange meditatie waarin we opnieuw leren waar te nemen. En vanuit dat bewustzijn kunnen we ook van de mat af betere beslissingen nemen. We wensen je veel plezier!

Nieuwsgierig naar de betekenis van het woord ‘Yoga?

Wat het woord ‘Yoga’ betekent, legden we uit in de blog over Hatha Yoga.

Wil je nog meer weten over Yoga soorten?

Lees dan de blogs: Yoga soorten en Yoga vormen. De vorige keer beschreven we Ashtanga Yoga.

Ook de andere blogs over Yin Yoga zijn interessant: Inzicht in Yin YogaYour Body, Your Yoga en Insight Yoga.

Zoek Yoga in de Buurt

Probeer eens een Yoga les!

Ga naar: Yoga zoeken.

Vertel ons: ‘Wat is jouw favoriete Yoga soort en waarom?’.

Laat van je horen en reageer op deze blog.

12 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.