fbpx
 
Yoga voor gemoedsrust
Yoga voor gemoedsrust

Yoga voor gemoedsrust

* Het artikel is geschreven door Didi en Annette van de Yogabuddies in samenwerking met Yoga in de Buurt. *

 

Marianne de Kuyper richtte Yoga in de Buurt op samen met Sara Schouten in 2010 en nu in januari 2016 vernieuwde Marianne dit platform in samenwerking met Search Kings en Nieuwe Koffie. Yoga in de Buurt promoot Yoga in Nederland. Didi, een van de Yogabuddies ging als gastblogger met Marianne in gesprek over het veelzijdige onderwerp Yoga voor de rubriek ‘Op de mat met!’.

Het is alweer 20 jaar geleden dat Marianne voor het eerst op de Yoga mat stapte. Ze was 18 en woonde in Nuenen. Haar ouders merkten toen op dat ze vaak erg onrustig was en niet heel gelukkig; het liefst wilde ze weg uit Noord-Brabant en de wijde wereld intrekken. Hoewel haar ouders niet bekend waren met Yoga zou dat volgens hen wel de oplossing kunnen zijn; Yoga voor meer gemoedsrust. Dat zorgde ervoor dat Marianne voor het eerst naar een Hatha Yogales werd gestuurd bij een Yogadocent thuis. Haar eerste ervaring? ‘Puur en alleen Hatha Yoga? Dat vond ik écht helemaal niet leuk. Ik werd er juist zenuwachtig van!’.

“Yoga is een time-out, ik hoef even niks!”

Hatha Yogalessen

Marianne stopte ermee en pakte het pas een paar jaar later weer op. Iedere woensdag ging ze met vriendinnen in Eindhoven naar de Hatha Yogalessen van Henny Opstelten. ‘Toen was Yoga nog iets wat je één keer in de week deed als een hobby. Henny heeft ons altijd heel goed begeleid tijdens de wekelijkse les. Ze leerde ons om zacht en lief te zijn voor onszelf en écht een soort van time-out te nemen. Al was het maar één keer per week’. Marianne verhuisde in 2008 naar Amsterdam en nam dat idee van een time-out mee toen ze startte met Yoga bij Yoga Garden: ‘Yoga is een time-out, ik hoef even niks!’.

“Geen competitie op de Yoga mat!”

Betekenis van Yoga

Wat is de betekenis van Yoga dan voor jou? ‘De eerste lessen bij Anat Geiger bij de Yoga Garden leerde me wederom dat ik even niets hoefde te doen en niemand hoefde te zijn. Ik kon me richten op mijn lichaam, ik kon bewegen en ik hoefde niet de competitie aan te gaan met de wereld om me heen. Ik hoefde even niet een masker op te houden. Zo vaak vinden we namelijk dat we iets moeten of iemand moeten zijn.

Ik ervaarde dat dat dus niet hoeft, en zeker niet op de Yoga mat. Ik zeg zelf ook vaak in de lessen die ik geef: “Geen competitie op de Yoga mat!” en “Ga respectvol om met elkaar en in eerste instantie met jezelf”. Yoga geeft mij die kans en ook om in mijn eigen ruimte te blijven en niet het contact aan te hoeven gaan met de omgeving. Ik neem dus even een time-out’.

Yoga opleiding

Marianne besloot, nadat ze al een jaar in Amsterdam woonde en nog geen baan had gevonden, een Yoga opleiding te doen. Ze volgde al een jaar lang dagelijks 1 á 2 lessen bij Yoga Garden en startte daarom bij hen in 2010 met een Yoga Teacher Training. In deze opleiding van 200 uur legde ze de basis om les te kunnen geven. Marianne benadrukt aan me: ‘Basis, want ik vind dat we ons na 200 uur eigenlijk nog helemaal geen Yoga docent mogen noemen. Er is zoveel te leren over Yoga, dat ik zelfs nu na 6 jaar lesgeven, me steeds weer realiseer dat er nog zoveel te leren is.

Yoga carrière

Die opleiding destijds van 200 uur was puur en alleen en schop onder de kont. Ik haalde de eerste opleiding ruimschoots en er werd me gezegd: “We hebben geen feedback voor je, behalve: dat je écht een docent bent, ga a.u.b. lesgeven!”. Een mooi compliment om mijn Yoga carrière mee te beginnen natuurlijk, … maar ik heb daarna wel heel bewust veel vlieguren gemaakt om te komen waar ik nu sta en ik ben nog steeds aan het studeren en oefenen. En dat maakt me ook steeds meer bescheiden. En het is zoals Susan Nicolas[i] van de Yoga Community me zei: “Ik ben een docent, en kan me en mag me geen Yoga docent noemen!”. Daar ben ik het zeker mee eens!’.

Yoga in het Westen

Marianne volgde veel diverse Yoga opleidingen, workshops en cursussen. Hoe vormde haar dat? Haar mening over Yoga in het Westen: ‘Yoga hier is het doen van Yoga houdingen. Eigenlijk doen we hier alleen de ‘asana practice’ en dat is één onderdeel van de gehele Yoga filosofie.

Yoga is zoveel meer dan alleen het doen van houdingen om fysiek sterker te worden, maar dat is wel waar de lessen hier op gericht zijn. Voor alle andere aspecten van Yoga is geen tijd en ruimte én we zijn daarvoor niet voldoende goed opgeleid. Daarom ben ik het zo eens met Susan; ook ik leer mensen gezond te bewegen, meer kan ik niet voor ze doen. Ik vind het heel netjes en nederig zoals Susan dat aan me aangaf!’.

Yogafilosofie

We filosoferen verder over wat Yoga nu werkelijk is. Marianne’s conclusie: ‘De Yogafilosofie is te veelzijdig om daar in een paar minuten van de les iets over te vertellen. Ook roept het waarschijnlijk veel vragen op bij de leerlingen. Bijvoorbeeld: “Wat gebeurt er op energetisch, emotioneel, spiritueel of psychisch vlak?”.

Hoewel wij als ‘Yoga’ docenten soms ook gezien worden als psycholoog of coach, we zijn het niet!’. Daarin ligt volgens Marianne ook het gevaar dat docenten graag de leerlingen willen helpen, alleen dan de verkeerde rol op zich nemen. Zoals ze aangeeft: ‘Ik kan de studenten begeleiden om de Yoga houdingen gezond uit te voeren en te delen wat mijn ervaringen zijn. Over andere aspecten van de Yoga (filosofie) wil ik niets zeggen, daarin ben ik niet voldoende in opgeleid. Het is een levensfilosofie die je niet leert in een paar trainingen’.

Marianne blijft bescheiden over zichzelf als Yogadocent: ‘Wat ik mijn leerlingen vooral wil meegeven zijn de principes van José de Groot die het weer leerde van Paul Grilley. Het gaat over het goed leren kennen van je eigen lichaam en het onderzoeken hoe jij de diverse Yoga houdingen kunt uitvoeren binnen de mogelijkheden die je lichaam je geeft. Leer dus je lijf kennen en doe wat mogelijk is voor jou. Dat is al een hele stap!’.

Yogadocent

Ook merkt Marianne de veranderingen in de Yoga wereld. Toen ze de eerste opleiding haalde, was ze heel trots. Nu merkt ze dat bijna iedereen Yogadocent wil worden en is. Yogadocenten en scholen schieten namelijk als paddenstoelen uit de grond. En dat zorgt ervoor dat ze soms vraagtekens zet bij alle opleidingen die er zijn en de kwaliteit ervan en haar gevoel ten opzichte van het woord Yoga docent.

‘Het vak van lesgeven wordt nog al eens onderschat. Fysiek is het heel zwaar, en je zou eigenlijk als docent veel beter begeleid moeten worden tijdens de opleiding. Ze zouden je meer moeten leren dan alleen hoe je mensen door een les (sequence) praat. Ze zouden je moeten leren: ‘Wat houdt het werkelijk in om docent te zijn?’, ‘Welke verantwoordelijkheden heb je?’ en ook ‘Hoe blijf je zelf gezond en in balans?’. Dat leren ze je niet en ook vind ik, niet iedereen is geschikt voor het vak. Daar mag ook strenger op geselecteerd worden’.

Yoga gevoel

Marianne koos er daarom in 2014 bewust voor om even de ‘Yoga stekker’ eruit te trekken om haar plannen te herzien. Samen met haar man ging ze een half jaar naar Afrika. Uiteindelijk stapte zij daar ook weer op de Yoga mat bij Turtle Cove in Tofo, Mozambique. Ze gaf ongeveer 8 keer per week les en deed weer dagelijks haar eigen practice. ‘Ik vond het Yoga gevoel terug in Afrika, dat was ik kwijt geraakt doordat ik daarvoor teveel les gaf en mijn eigen Yoga tijd niet nam. Ik wilde even de tijd nemen om te bepalen wat ik wilde met al mijn reeds opgedane Yoga kennis en ervaring’.

Toen Marianne in Afrika was, logeerde ze bij een bekende Zuid-Afrikaanse Yoga docent Maria Taylor. ‘We trokken een Engelen kaart waarop stond dat ik mijn kennis voortaan mogelijk anders zou gaan delen. Nu met Yoga in de Buurt en mijn andere projecten komt dat allemaal samen en kwam die kaart uit. Ik deel mijn kennis en ervaringen nu via het platform Yoga in de Buurt, via het ‘YouTube kanaal ‘Yin Yoga with Marianne’ en ik geef 2 lessen per week bij The Conscious Club in Amsterdam. Dus nu deel ik mijn kennis in blogs, films en ook live’.

Yoga in de Buurt

De website Yoga in de Buurt bestond al sinds 2010 toen fysiotherapeute Sara Schouten het initiatief nam om samen met Marianne de Kuyper alle Yogascholen in Amsterdam in kaart te brengen. Toen Sara Schouten besloot om ermee te stoppen, gaf dat Marianne de vrije hand en ging ze er actief mee aan de slag na haar Yoga avonturen in Afrika. Ambitieus als zij is, wilde zij het groter aanpakken. Ze kwam in contact met Search Kings en Nieuwe Koffie en beiden sloten een perfecte deal: Yoga op kantoor in ruil voor hun expertise in de online wereld. Zo komen de jonge mannen elke maandag om zes uur achter hun bureau vandaan en rollen hun Yoga matje uit voor een les van Marianne. Samen men hen brengt ze nu alle Yogadocenten en scholen in heel Nederland in kaart en promoot ze letterlijk en figuurlijk Yoga.

Dank je wel

Deze zakelijke les omgeving zorgde voor haar ook voor een omschakeling: ‘Het voelt heel gek om te gaan chanten en Namasté te zeggen. Dit is de Yogagroet die de docente aan het einde van de les uitspreekt en de (meeste) leerlingen dan terug zeggen. Namasté is in het Sanskriet, dat is niet mijn taal. Nu zeg ik ‘Dank je wel’, wat voor mij dezelfde betekenis heeft’. Ook bij de leerlingen die naar haar lessen komen bij The Conscious Club laat zij de keus aan hen wat voor hen goed voelt. Dat doet ze door aan te geven dat alle opties goed zijn, of je nu je handen in gebedshouding voor je hart brengt of op je schoot laat of op je knieën en “Namasté” zegt of “Dank je we”. ‘Iedereen ontwikkelt zo zijn eigen ritueel of kiest er geen. Ook dat kan een bewust keuze zijn’. geeft Marianne aan.

Zoektocht naar Yoga

Wat is nu je droom voor Yoga in de Buurt? ‘Ik hoop dat onze bezoekers onze website weten te vinden als zij op zoek gaan naar een Yogadocent of school bij hen in de buurt. Ze hoeven dankzij ons niet het hele internet af te struinen. Wij willen dus de zoektocht naar Yoga makkelijker maken. En ook willen we het voor Yogadocenten en scholen aantrekkelijk maken om zich bij ons aan te melden’. Waarom? ‘Kijk, als Yoga docent ben je mogelijk niet de marketing goeroe die je ook moet zijn om je diensten zichtbaar te maken. Je leerde voor Yogadocent en dan is het fijn als Yoga minded Nederland je weet te vinden via onze website. Zij kunnen dan hun vak uitoefenen en daar hun tijd en energie aan besteden’, legt Marianne uit.

Yoga in de Buurt team

Als ik haar vraag wat voor haar persoonlijk haar wens is voor Yoga in de Buurt dan vertelt zij: ‘Ik hoopt dat ons Yoga in de Buurt team kan doen waar we allen gepassioneerd over zijn en dat het zich ook terugverdient’. Wat houdt dit in? Dat wij, Didi en Annette van Yogabuddies bijvoorbeeld Yogalessen kunnen volgen of ‘Op de mat met’ interviews kunnen houden door heel het land en ons treinkaartje niet uit eigen zak hoeven te betalen. En zelf hoopt zij ook om in de toekomst haar liefde voor reizen te combineren met het werken voor Yoga in de Buurt en de Yoga zich zo terugbetaalt voor alle betrokken, of het nu gaat over het team of de bezoekers en leden van de website.

Tot slot willen we graag weten wat Yoga in de Buurt uniek maakt? ‘We zijn nog niet per se uniek, maar de combinatie van nuchtere, eerlijke en objectieve blogs over Yoga in combinatie met de zoekmachine om een Yogadocent en/of school bij jou in de buurt te vinden zijn de twee kernpunten van Yoga in de Buurt. Verder is het net als bij start-ups, we gaan samen met Search Kings, Nieuwe Koffie en de gastbloggers veel uitproberen en uitvinden wat goed werkt. En we hopen dat zowel de Yogadocenten en scholen als alle (beginnende) Yogi’s en Yogini’s ons online weten te vinden en blij zijn met wat we nu en in de toekomst te bieden hebben!’.

Aanmelden

Geef je les en of ben je studio eigenaar en heb je 2 of meer docenten op het rooster staan?

Meld je dan hier aan: Aanmelden.

Yoga volgen

Zoek de Yoga docent en/of studio bij jou in de buurt: Yoga zoeken.

Wil je op de hoogte blijven?

Volg Yoga in de Buurt online op Facebook en Google + of meld je aan voor de Nieuwsbrief. Deze gaat op de digitale post als er ook werkelijk nieuws is.

[i] Dit is zoals Marianne haar opmerking toen interpreteerde in een persoonlijk gesprek over Yoga.

 

Geen Reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.